Autogrill Villoresi Est, Lainate (MI) - ITA

The Villoresi Est service area situated near Lainate is a modern architectural project and a flagship project for the operating company Autogrill SpA. The concept was designed by Giulio Ceppi/Total Tool in cooperation with Studio Starching Srl and Geoenergia in Milan and represents a dialogue with the service area building on the other side of the motorway, Villoresi Ovest, a spectacular design by the architects Pavesi/Bianchetti from 1958. The roof is constructed from glued laminated timber, creating a curved volume and angled surfaces on a total surface area of approx. 4,000 m². The roof structure starts with low canopies, slowly rising higher towards the building up to a total height of 28 m. All axes have a radius of curvature and concentrically follow the complex geometry all the way to the large glass dome. The girders rest on glulam supports with a circular cross-section arranged in pairs in a V shape. This highlights the light and airy atmosphere created on the inside thanks to the impressively rising roof. For Rubner Holzbau Bressanone, this project was a prime example of glulam and timber engineering technology allowing for the most daring architectural ideas in construction.

Project details

Location Lainate (MI). Italy

Completion 2013

Construction time 5 months

Glulam 550 m³

Contractor Autogrill S.p.A.

Project team Arch. Ceppi/Total Tool S.r.l., Geoenergia S.r.l., Starching S.r.l.

Photos Federico Brunetti