Reviving the spirits

Theiner’s Hotel****

The vine-covered pergolas set in front of the guest rooms and a green roof panorama terrace highlight how the building is in harmony with the surrounding green landscape.

In methodological terms, the decision was made in favour of the holzius solid timber construction method, which goes entirely without the use of glue and nails. The inside is dominated by simple, linear shapes and natural materials.

Regarding the walls of the rooms, the designers made use of the positive properties of Swiss pine, which guarantees a good night’s rest through a reduced heart rate. And clay as a building material regulates the interior climate by optimising the humidity in each room.

 

- Rubner Objektbau -

Project details

Contractor “Theiner’s Garten Bio Vitalhotel”, Theiner family, Gargazzone, South Tyrol IT

Location Gargazzone, South Tyrol IT

Architecture baukraft – Dominik Rieder and Georg Rubner, Bressanone IT

Building volume 21,400 m³ (13,000 m³ above ground, 8,400 m³ under ground)

Turnkey construction time 12 months

“Theiners Garten is the first climate hotel. This is both confirmation for what we do and at the same time motivation to continue our efforts working towards eco-friendly tourism.”

Walter Theiner, owner of “Theiner’s Garten”