Walden 48 Berlin

Multistorey housing

Berlin building community decides for ecological and planning reasons for wood massif building. The six-storey residential building with 42 apartments fulfils special tasks in noise and fire protection and stores approx. 1,500 tons of CO2

The Walden 48 residential building is a very successful example of inner-city redensification. The exemplary effect of the project lies in the high quality of the architectural design. As a building with a strong proportion of visible wooden surfaces and facades, it is exemplary for urban timber construction and sets a milestone in the discourse on residential construction in timber construction, which is currently beginning in Berlin - according to the jury for the German Sustainability Award 2020, for which the residential building was nominated in addition to the Architecture Award Berlin 2020.

The project was realized by Scharabi Architekten in a joint venture with Anne Raupach. 

The timber construction of the façade is not only highly heat-insulating, but also highly sound-insulating against the heavily trafficked Landsberger Allee. Furthermore, the construction method scores with flexible floor plans. Due to the ceiling span of 7.20 m and room depths of up to 13 meters, apartments with generous room layouts could be realized without supports and according to the individual ideas of the individual owners.

The building material wood provides for a natural humidity regulation, nearly 100% electromagnetic radiation absorption and in combination with the high portion of visible wood surfaces (ceilings, walls) for a healthy room climate. 

The result is a six-storey, 60-metre-long, solid wood residential building with 43 apartments on a gross floor area of around 7,000m² at Volkspark Friedrichshain and in accordance with the wishes of the building consortium.

Project details

Location Berlin (GER)

Completion 2020

Customer Baugemeinschaft Walden 48, Berlin

Architecture ARGE Scharabi | Raupach, Berlin (GER)

Size 2.700 m² facade elemente | 4.000 m² timber-concrete-composite ceilings | 922 m³ glulam | 711 m³ CLT

Photography Jan Bitter

In the basement there is a bicycle parking garage, on the floor above there are three e-car sharing spaces. On the first floor and on the roof there are communal and commercial areas, which make up about one seventh of the total area. The first floor and second floor also connect maisonette apartments. On the street side, the two-layer cavity insulated façade was clad with slate, while the ground floor and attic were constructed with larch wood formwork. Towards the park-like grounds, the building captivates with open balconies and terraces on the top level. The garden façade with an untreated larch wood formwork virtually extends into the residential units.

The three elevator cores, all staircases and landings are also made of solid timber.

The ceilings are in wood-concrete composite construction. Only the walls of the staircases and the basement are made of reinforced concrete. The energy-efficient timber construction method together with a sustainable energy concept ensures that the KfW 55 standard is achieved.

Many visual surfaces

Fire protection concept

The building also sets a milestone in fire protection with its visible timber construction and the absence of plaster cladding. This makes it possible to experience the positive properties of wood, simplify building with wood and reduce costs.

The shell of the building was erected in only 31 weeks due to the factory prefabrication. Rubner Holzbau's structural timber construction impressively demonstrates that timber construction is not only suitable for rural areas, but also for central locations in large cities.