Sports hall Dassel

New construction of a sports hall for the Paul-Gerhardt-Gymnasium in Dassel. 1,000 m² of hall space are covered by a sustainable wooden construction.

MOSAIK architects (Hanover) designed the two-field gymnasium of the Paul-Gerhardt-Grammar School in Dassel, which was inaugurated and put into operation in early September 2020. The winning design of the architectural competition brought the topic of timber construction into play for the construction task of this new sports hall, which the client, the "Environmental School", was happy to take up. The recommended timber construction method meets the requirement of sustainability and the building has a high energy efficiency by nature. The two-field gymnasium has a floor area of around 1,740 square metres and 15,500 cubic metres of enclosed space. The hall area measures around 1,000 square metres. The hall has a clearance height of seven metres. It has a climbing wall, two grandstands - one with 300 seats for church services, the other with 60 seats, for example for handball games. There is also a 60 square metre classroom. A lift is available and the building is accessible and developed without barriers.

Project details

Location Dassel (GER)

Completion 2020

Customer Schulwerk der evang.-luth. Landeskirche Hannover (GER)

Architecture MOSAIK architekten bda, Hannover (GER)

Structural Engineering Sellmann Ingenieure PartG., Hannover (GER)

Size 91 m³ glulam construction | 224 m² timber and glass façades | 350 m³ CLT / X-lam

Building with wood for the environmental school

Almost 27 m long trusses made of glued laminated timber found their way from the Ober-Grafendorf (AT) plant to Lower Saxony. The 1.80 m high beams were transported upright on trucks and now span the two sports fields and tribunes. For the interior and exterior walls, cross laminated timber manufactured in Brixen (IT) was used, in part with industrial visible quality on both sides, around 230 m² of timber and glass façades bring sufficient daylight into the rooms. In the order for the entire building shell, we realised 2,175 m² of wall and 1,757 m² of roof area, as well as 1,375 m² of facade cladding made of Douglas fir.